Zbiorniki izolowane pionowe
Zastosowanie
Zbiorniki przeznaczone do magazynowania długoterminowego cieczy spożywczych takich jak:
- soki owocowe,
- koncentraty owocowe,
- wino,
- mleko i przetwory mleczne,
- inne ciecze spożywcze oraz ciecze charakteryzujące się agresywnym oddziaływaniem na otoczenie i posiadające szczególne wymagania odnośnie ich przechowywania.
Zbiorniki występują w wielkościach podstawowych 15.000 litrów do 100.000 litrów.
Zastosowanie
Zbiorniki jedno, dwu lub trzy płaszczowe przeznaczone do prowadzenia procesów obróbki surowca w przemyśle spożywczym.
Izolacja wykonana z wełny mineralnej lub pianki poliuretanowej. Izolacja pokryta blachą spawaną szczelnie.
Płaszcz grzewczy lub chłodzący zdolny do pracy pod ciśnieniem max 3,5 bara wykonany w zależności od warunków pracy w technologii
pikowanego płaszcza, wężownicy ½ rury lub kanałów o przekroju prostokątnym.
Zbiorniki mają przeznaczenie do:
- ujednorodnienia cieczy o różnym składzie lub kwasowości,
- zapobiegania frakcjonowaniu magazynowanej cieczy,
- mieszania cieczy z dodatkami,
- mieszania płynów w celu zintensyfikowania prowadzonych procesów,
- przygotowania dodatków,
- przygotowanie syropów i innych cieczy.